De beste plaats voor jouw airco

Je hebt besloten een airco te laten installeren. Eindelijk gedaan met die ventilatoren en elektrische vuurtjes. Eindelijk één systeem dat in alle kamers de juiste temperatuur regelt. Wat kijk je er naar uit. Je hebt al helemaal in je hoofd welke plaats je elke airco zal geven. Want het oog wil ook wat. Je wil jouw airco’s perfect doen opgaan in jouw interieur. Maar is de beste plek voor het uitzicht ook de beste plaats voor jouw airco en zijn werking? Denk hier in elk geval goed over na. Doe je dit niet, dan dreig je massa’s energie te verliezen en bereik je niet het gewenste effect.

Waar plaats je de binnenunit van je airco?

De ene ruimte is de andere niet. En de ene ruimte heeft een ander gebruik dan de andere. Denk goed na over de manier waarop je de ruimte gebruikt. En zet de airco daar waar je het meeste baat hebt bij afkoeling of verwarming. Dicht bij de zetel waar je de hele avond tv kijkt. Dicht bij je bureau. Kortom, dicht bij de plaatsen waar jij het vaakst zit. Je hoeft zeker geen schrik te hebben voor tocht of vervelende verkoudheden. De nieuwste generatie airco’s zuiveren net de lucht en leiden de stroom weg van jou. Zo voel je geen tocht.

Een tweede gouden regel gaat over de hoogte waarop de airco komt. En dit is liefst zo hoog mogelijk. Warme lucht stijgt. Hoe hoger, hoe warmer de lucht. Op die plaats haalt jouw airco dus de warmste lucht uit de ruimte. De warme lucht koelt af in het toestel. Deze koele lucht komt terug in de ruimte en zakt naar beneden. Hangt je binnenunit te laag, dan blijft de warmste lucht in de ruimte hangen.

Tot slot hou je ook rekeningen met warmtebronnen in de kamer. Zet je binnenunit niet dicht bij een warmtebron als een oven of een dakvenster.

Wat is de beste plaats voor de buitenunit van je airco?

De buitenunit heeft een vrije plaats nodig buiten naast het huis of het gebouw. Liefst zoveel mogelijk in de schaduw. Zo zal de buitenunit minder energie verbruiken. Niet alleen goed voor jouw energiefactuur, maar ook voor de levensduur van de unit.