Het effect van airco op jouw slaap

Dat je tijdens een warme nacht slechter slaapt, dat weet iedereen. Maar weet je ook dat slapen in een te warme kamer jouw gezondheid in gevaar brengt? En dat airco een positief effect heeft op jouw slaap en dus ook op je gezondheid? Lees hier alles over de risico’s van een te warme kamer en over het effect van airco op jouw slaap. 

De gevolgen van slapen in een te warme kamer zonder airco 

Slecht slapen in een te warme kamer heeft meerdere negatieve effecten op je slaapkwaliteit. Wat op zijn beurt jouw lichaam zwaar op de proef stelt. Met zelfs ernstige gezondheidsklachten tot gevolg.

1. Verstoorde slaap

Een hoge temperatuur verstoort je slaap. Je valt moeilijker in slaap en je raakt nauwelijks in een diepe slaap. Je lichaam probeert tijdens de slaap af te koelen. Een te warme omgeving maakt dit onmogelijk. 

2. Slechte slaapkwaliteit

Slapen in een warme kamer leidt tot een slechtere slaapkwaliteit. Je wordt vaker wakker gedurende de nacht en brengt minder tijd door in diepe, herstellende slaapfasen. ’s Morgens sta je doodmoe op en voel je je uitgeput.

3. Overmatig zweten

Je kent het wel. Je wordt midden in de nacht badend in het zweet wakker. Dit ongemak zorgt ervoor dat je vaak wakker wordt en je slaap verstoord raakt. 

4. Uitdroging

Het gevolg van overmatig zweten is vochtverlies en uitdroging. De gevolgen zijn niet min. Je krijgt last van hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen

5. Gezondheidsrisico’s

Langdurige blootstelling aan een te warme omgeving tijdens het slapen brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Je bloeddruk verhoogt, je hartslag versnelt en het risico op oververhitting neemt toe. 

Het is dus essentieel om een aangename slaapomgeving te creëren, waarin je lichaam de juiste temperatuur behoudt voor een goede nachtrust. 

De ideale slaaptemperatuur ligt tussen de 18 en 20 graden Celsius. Daar zit je zelfs in een gemiddeld geïsoleerd huis vanaf de eerste warme dagen snel boven. En het is absoluut geen optie om de hele zomer lang je ramen en rolluiken neer te laten. Want je moet minstens 15 minuten per dag ventileren om de binnenlucht gezond te houden. Investeren in airco is dus rechtstreeks investeren in je eigen gezondheid. 

Het positieve effect van airco op je slaap 

Airco in je slaapkamer biedt tal van positieve effecten voor een betere slaapkwaliteit. Slaap zelfs tijdens de heetste zomerdagen als een roosje. 

1. Automatische temperatuurregulatie

Met een airco regel je zelf de temperatuur in je kamer. De airco werkt automatisch verder. Zo behoudt je steeds een comfortabel niveau. Selecteer de ideale temperatuur en ervaar onmiddellijk een veel betere nachtrust. 

2. Verbeterde slaapomstandigheden

Dankzij de airco koelt je lichaam sneller af. Zo bereik je sneller de optimale slaaptemperatuur. Hierdoor val je vlotter in slaap en doorloop je tijdens de nacht de diepste fasen van je slaap. Ontzettend belangrijk, want die fasen hebben een herstellend effect. Je bekomt zowel fysiek als mentaal. En je voelt je als herboren als je opstaat. 

3. Minder zweten

Met een airco in de kamer ga je ’s nachts een pak minder zweten. Vooral tijdens zwoele zomernachten. Jouw kamer is koeler en minder vochtig, waardoor je comfortabeler kunt slapen en minder vaak wakker wordt. 

4. Fluisterstil

Moderne airconditioners zijn ontworpen om stil te werken, zodat ze geen storende geluiden veroorzaken tijdens je slaap. Dit draagt bij aan een rustige en vredige omgeving, wat gunstig is voor een diepe en ononderbroken slaap. 

5. Allergenen en luchtkwaliteit

Al onze airco’s zijn uitgerust met luchtfilters die allergenen zoals pollen, stof en huidschilfers van huisdieren verminderen. Hoe beter het weer, hoe meer pollen er in de lucht hangen. Mooi meegenomen dat je net op die dagen ook volop gebruik maakt van je airco. Met een airco verbeter je dus de luchtkwaliteit in de slaapkamer en creëer je een gezondere slaapomgeving. Jouw hooikoortskwaaltjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. 

Kom hier meer te weten over airco en hooikoorts.