Hoe gebeurt de installatie van een airco?

Op een halve dag tot drie dagen tijd is je airco geïnstalleerd en geniet je van een aangenaam binnenklimaat. Hoe gebeurt de installatie van een airco? Lees hier de 7 stappen.


1. De beste plaats voor de binnenunits en buitenunit van je airco

De eerste stap is het bepalen van de beste plaats voor je binnenunits en buitenunit van je airco. De expert komt langs en bekijkt de ruimtes. Het doel? De beste plaats vinden om zo effici├źnt mogelijk af te koelen. En zorgen dat de binnen- en buitenunit zo dicht mogelijk bij elkaar zitten.

Ontdek in deze blog meer over de beste plaats voor je airco.

2. Installatie van de binnenunits van je airco


De koeltechnicus bevestigt de binnenunits aan de muur en boort per unit een gat om de leidingen door te trekken.


3. Installatie van de buitenunit van je airco


Na de binnenunits is de buitenunit aan de beurt. Die komt in een frame op de grond, op een plat dak of aan de buitengevel.


4. De leidingen voor de koelvloeistof van je airco


Speciale koperen leidingen gaan door de muur. Door deze leidingen zal de koelvloeistof lopen om je aircotoestel te doen werken.


5. De elektriciteitskabels leggen


Elke binnenunit krijgt een stroomkabel richting de buitenunit. Enkel de buitenunit zelf wordt op het net aangesloten en geeft stroom door aan de binnenunits. Er zijn binnen dus geen extra aansluitingen nodig.


6. Afvoerbuisjes voor de condens van de airco


Eens de airco werkt, krijg je condens. Het is niet de bedoeling dat dit water uit het toestel drupt. Daarom komt er een afvoerbuisje. Zo verlaat het water de airco zonder lekken.


7. De airco gebruiksklaar maken


Na een druktest maakt de installateur de leidingen vrij van lucht en vocht. De koelvloeistof gaat er in en de airco gaat aan voor een laatste test. Werkt alles zoals het moet? Dan is alles klaar voor gebruik.