Ken je de prijzen van warmtepompen?

Iedereen gaat op dit moment op zoek naar de energiezuinigste oplossingen voor het verwarmen van de woning. Jij wellicht ook. Niemand wil in de kou zitten of zich blauw betalen. Warmtepompen zijn alvast dé manier om je huis zo zuinig mogelijk te verwarmen. Dit type van warmtebron is trouwens al jaren ingeburgerd bij nieuwbouwwoningen om aan de nodige normen te voorzien. Maar niet iedereen bouwt een eigen woning. Wat doe je dan met bestaande woningen? Ken je de opties en de prijzen van warmtepompen? Ontdek het allemaal hier. 

De grootste voordelen van warmtepompen 

Voor we tot de prijzen overgaan, staan we toch eerst even stil bij de voordelen van warmtepompen. Want die doen meer enkel je huis verwarmen. Warmtepompen zijn vooral een klimaatvriendelijke oplossing zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. Bovendien hebben ze een hoog rendement. En maken ze de binnentemperatuur in je woning het hele jaar door bijzonder aangenaam. Je leest het goed. Het hele jaar door. Dat betekent dus dat een warmtepomp niet alleen verwarmt, maar ook afkoelt. Weet dat warmtepompen ook instaan voor warm water, niet enkel voor verwarming of afkoeling. 

Wat zijn nu de prijzen van warmtepompen? 

In dit handig overzicht zie je in een oogopslag welke warmtepomp bij jouw budget past.* 

  • Grond-water warmtepomp: tussen 15.000 en 25.000 euro 
  • Lucht-water warmtepomp hoge temperatuur: tussen 13.000 en 16.000 euro 
  • Hybride warmtepomp: tussen 8.000 en 10.000 euro 
  • Lucht-water warmtepomp lage temperatuur: vanaf ongeveer 7.000 euro 
  • Warmtepomp voor sanitair warm water: tussen 2.800 en 4.000 euro 
  • Lucht-lucht warmtepomp of airco: vanaf 1.500 euro 

Meer uitleg over de verschillende types warmtepompen 

De grond-water warmtepomp 

Ongetwijfeld de meest spectaculaire warmtepomp. Want die haalt energie uit de grond. In je tuin komt een diepe sonde of een horizontaal captatienet onder de grond. Dit is meteen je energiebron. Die wordt dan verbonden met de geothermische waterpomp in je woning. Door de ingrijpende werken zie je dit type warmtepomp het vaakst bij nieuwbouwprojecten of bij grondige renovaties.  

De lucht-water warmtepomp 

Binnen dit type warmtepomp heb je twee soorten. Die met lage temperatuur en die met hoge temperatuur. De eerste is het populairst bij nieuwbouw. Combineer deze warmtepomp met vloerverwarming en je energieverbruik zit goed. Daarnaast heb je dan de lucht-water warmtepomp hoge temperatuur. Deze is dan weer ideaal om op bestaande radiatoren aan te sluiten. Dit type neemt weinig ruimte in beslag en bespaart je grote werken. 

Hybride warmtepompen 

Je hoort het woord hybride tegenwoordig in verschillende contexten vallen. Auto’s, werken, opleidingen,… En dus ook warmtepompen. Hybride staat voor een combinatie van twee systemen die samenwerken aan eenzelfde doel. In dit geval gaat het over een combinatie van een warmtepomp en een gascondensatieketel. Op basis van verschillende parameter kiest de hybride warmtepomp automatisch de zuinigste oplossing. Zo schakelt hij vanzelf over van warmtepomp naar gas en omgekeerd. En ben je steeds zeker van het efficiëntste rendement. Is je gascondensatieketel aan vervanging toe? Dan is dit zeker een goede oplossing. 

Warmtepompen voor warm water 

Deze warmtepompen leveren enkel warm water voor dagelijks gebruik. Geen verwarming. Het is een tussenoplossing voor het geval de andere types te duur zijn. Of als je geen radiatoren hangen hebt. Deze warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht om het water op te warmen. 

De lucht-lucht warmtepomp 

Deze warmtepomp is beter gekend als de airco. Toch is warmtepomp op zich een beter woord, want deze toestellen gaan zowel afkoelen als verwarmen. Veruit de goedkoopste en beste manier om in een bestaande woning over te schakelen naar een warmtepomp. Wist je zelfs dat er al systemen bestaan om de buitenunit van je airco aan te sluiten op een tank voor sanitair water? Dus zelfs met deze oplossing krijg je zowel verwarming, afkoeling als warm water. Kies voor toestellen uit de A+++ klasse voor het beste rendement. 

*bron: Daikin